3 Kasım 2012 Cumartesi

KİTAP YORUMU: VERONICA ROTH - UYUMSUZ




Uyumsuz

Ait Olduğu Seri: Divergent #1
Sayfa Sayısı: 516
Goodreads Puanı: 161,454 kişinin oyuyla, 4.38
Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik.

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda.

Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez.

Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor!

TANITIM FİLMİ



Tek bir seçim seni dönüştürebilir.


YORUMUM

     Okuyalı iki ay olacak neredeyse (!) ancak tembelliğim yüzünden ancak şimdi hazırlayabildim yazıyı. Ama kitap kesinlikle bu yaptığımı hak edecek bir kitap değil.

     Her neyse...

     Uyumsuz, Veronica Roth'ın çıkış yaptığı ilk kitabı. Yazar bu kitap ile bir ilk eser olarak beklenenin de üstünde bir başarı yakaladı. Yurt dışında bir çok bir çok ödül aldı. Son olarak kitabın film haklarının satın alındığını biliyoruz. Birüçleme olması planlanan serinin yurt dışında iki kitabı yayınlanmış bulunmakta. 3. kitap için henüz bir isim belirtilmedi. Yalnızca 2013 yılında çıkması bekleniyor.

     Kitabımız tam bir distopya örneği. Son derece sağlam ve özgün bir içeriğe sahip. Karakterler, hikayenin akışı ve özellikle çevre detayları... Kitap okurken zihnimde en küçük detaya bile bir şekil, bir renk vermeyi seviyorum. Yazarımız da bu konuda çok başarılı. Kafa karışıklığına sebep olacak hiçbir şey hatırlamıyorum. Hani bazen anlatılanları kafamızda canlandırma konusunda zorlanırız ya, işte o bu kitapta oldukça zor. :)


     Konudan bahsedelim. Farklı özelliklere göre sınıflandırılmış topluluklardan oluşan bir şehir. Bu topluluklar: Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. Bunlar genel olarak geçenler. Bunların dışında bir de Topluluksuz adı verilen bir grup var. Kendi topluluklarının hakkını veremeyen, başarısız olmuş kişiler bu gruba gönderiliyor.

     Her toplum, ismiyle de alakalı olarak bir takım özelliklere sahip. Mesela Cesurluk toplumundakiler, çılgın ve korkusuz bir kişiliğe sahipler, siyah giyiniyorlar ve şehri dışarıdaki tehlikelere karşı koruyorlar.

     Yine her toplumun kendine ait bir sembolü var.

Dürüstlük - Cam, Fedakarlık - Gri Taş, Cesurluk - Kor Ateşi, Dostluk - Toprak ve Bilgelik - Su

     Tüm bu farklılıkların dışında her toplumda ortak bir gelenek var. Her yıl 16 yaşına gelen çocuklar bir sınava tabi tutuluyor. Bu sınav sonucu ile kendi toplumlarını seçme şansları var.

     Baş karakter Beatrice, abisi -ikizi- ve anne babasıyla birlikte Fedakarlık toplumunda yaşıyorlar. Beatrice'in kendi topluluğu ile ilgili henüz kendisininde anlamlandıramadığı bir sorunu var. Sınavda yapacağı karar hakkında oldukça kararsız. Halbuki ailesi o ve abisinin seçiminin Fedakarlık olacağı konusunda eminler.

     Sınav gerçekleşiyor ama Beatrice'in sınavı standartların dışında bir sonuç veriyor. Sınavda uygun olduğu topluluğun belirlenmesi gerekirken o iki topluluğa birden uygun görünüyor. Peki Beatrice hangi topluluğu seçecek?

     Fedakarlık mı?
Yoksa

     ...Cesurluk mu?



"Ağladığım belli oluyor mu?" diyorum.
"Hmm." Yüzümü incelemek istercesine gözlerini kısıyor. Dudaklarının kenarında bir sırıtış beliriyor. İyice yaklaştığında neredeyse aynı havayı soluyoruz - tabii nefes almayı hatırlayabildiğimde. "Hayır Tris," diyor. Sırıtışı ciddileşiyor ve ekliyor. "Çelik kadar sert görünüyorsun."

Dört ve Tris (Beatris'in kısaltılmışı) arasında geçen bir sahne daha...
"Fırsatı yakaladığında ...mahvet onları."
fanpic cr: pebbled @ deviantart

      Konu dışında -spoiler derdi olmadan- bahsedeceklerime gelirsek, oldukça akıcı bir kitaptı. Özellikle sonlara doğru heyecan çıtası o kadar yükseliyor, hikaye o kadar sürükleyici bir hale geliyor ki. Teşekkür yazısını okuduğumu sonradan farkeder halde buldum kendimi. Ah, ah~ O anki duygularımı size anlatamam. Bir sayfa daha okuyacağım diye ne kadar mutluydum halbuki.

     Çevirisi kusursuzdu. Baskı detayları bir harika zaten. gerek orjinal kapağın kullanılması olsun, gerek kitabın boyutları... Siyah iç sayfalar da pek hoş olmuş. Tek şikayetim ayraç! Şöyle güzel bir ayraç ister bu kitap. :)

      Aslında çok önemli bir şikayetim daha var. Uyumsuz, bana göre gereken ilgiyi göremedi. Yayınevi daha sağlam reklam yolları aramalı bence.Tamam çok güzel bir tanıtım filmi hazırladılar, kitabın baskısı ve fiyat performansı da başka bir çok kitaba göre iyi. Ancak bunlar tek başına yeterli değil maalesef. Keşke daha çok kişinin haberi olsa bu güzel kitaptan. Neler kaçırdıklarını bir bilseler...

     Türünü seven herkes mutlaka okumalı. Sevmeyenler ise bir şans versinler. Zira böyle bir kitabı, fırsatı olup da okumamış olmak benim gözümde büyük bir kayıp olur. ;)


PUANIM


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder