7 Ekim 2013 Pazartesi

16. ÜKG Blog Turu: DOKTOR UYKU - Stephen King | YORUM + KARAKTER FİHRİSTİ


MENÜDE NELER VAR?

07.10.13 | Sevgili Kitap - Kitap Yorumu + Karakter Fihristi

KİTAP KÜNYESİ



Özgün Adı: Doctor Sleep
Yazar: Stephen King
Seri: The Shining #2/2
Çeviren: Zeynep Heyzen Ateş
Yayın Tarihi: Eylül, 2013
Tür: Korku, Gerilim, Doğaüstü
Goodreads Puanı: 4.28 (2,500+ oylama)
Sayfa Sayısı: 544


ARKA KAPAK 
King'in, tüm zamanların en çok beğenilen eseri Medyum'un (The Shining) unutulmaz karakterlerinden Danny (Dan) Torrance, "Doktor Uyku" olarak karşınızda.
Çocukluğunda bir kışını geçirdiği Overlook Oteli'nin "sakinlerinden" bir türlü kurtulamayan Dan, yıllarca bir şehirden diğerine sürüklenirken, sonunda ufak bir New Hampshire kasabasına yerleşir, bir bakımevinde işe girip, kalan "ışıltısını" ölmekte olan insanları rahat ettirmekte kullanır. Orada Dan'e "Doktor Uyku" adını verirler.
Dan, o güne dek görmediği kadar parlak bir ışıltıya sahip olan küçük bir kızla, Abra Stone'la tanıştığında geçmişiyle barışır ve Abra'nın hayatta kalabilmesi için iblislerle zorlu bir mücadeleye girişir.
İyi ile kötü arasındaki epik savaşın hikâyesi olan Doktor Uyku, Medyum'un sadık milyonlarca okuyucusunu tatmin edecek ve King külliyatının başyapıtını bilmeyenleri de hayal kırıklığına uğratmayacak yeni ve ihtişamlı bir King destanı...

YURTDIŞI KAPAKLARI


KİTAP TANITIM FİLMLERİ

  

YORUM

     Öncelikle en başta belirtmek istiyorum, Doktor Uyku okuduğum ilk Stephen King kitabıdır. 'Nasıl şimdi? İlk kitap okunmadan oluyor mu öyle?' diyecek olursanız eğer, vakit yoktu o yüzden hiç olmazsa oturayım filmini izleyeyim dedim. Tabii ki kitabını okumam çok daha iyi olacaktı. Ama uyarayım ilk kitap ile çok fazla bağlantısı var Doktor Uyku'nun. Mutlaka önce Medyum'un okunması gerek. Film tek başına yeterli değil. Daha iyi bir açıklama istiyorsanız eğer, yazar bu konuda aynen şöyle söylüyor: "Filmi görüp de romanımı okumadıysanız Doktor Uyku'nun filmin değil, romanın devamı olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Bana göre Torrance ailesinin gerçek hikayesi kitaptakidir."

Tersten okunulduğunda: 'Murder' (Cinayet)

     Hepimiz illa ki S. King romanından uyarlama bir dizi veya filme rastlamışızdır. Hatta izlemiş fakat Stephen'a ait olduğundan bir haberizdir. Kim bilir? Mesela benim sonradan yazara ait olduğunu farkettiğim bir film, Rose Red Konağı. 4 cd, 4 saatlik bir filmdir. Bir zamanlar hayatımda izlediğim en korkunç filmdi. Şimdi izlesem bir çok sahneye güleceğimden eminim. 'Cinnet' yani ilk kitap Medyum'un sinema uyarlaması ise uzun zamandır izlediğim en eski film unvanına sahip oldu. Bazı kişilere göre en korkunç filmlerden biriymiş. Bana gelirsek sadece bir sahnesinde azıcık ürperdim o kadar. Ki, evde tek başımayken izledim bir de. Sonradan pişman oldum, keşke geceyi bekleyip karanlıkta yüksek sesle izleseymişim dedim. Korkmadım ama filmi izlerken değişik hislere kapılıyorsunuz. Gerçi daha sonra Doktor Uyku'ya aynı hislerle başlamama rağmen hepsi kayboldu. Çünkü Doktor Uyku bambaşka bir konuya sahip. Yazar hikayeyi oldukça zenginleştirmiş. Yan karakterlerin sayısını arttırmış. Yazının devamında paylaştığım karakter fihristini incelerseniz eğer ne demek istediğimi anlayacaksınız.




     Baş karakterimiz Dan yani ilk kitaptaki küçük Danny, Doktor Uyku'da yetişkin bir adam olarak çıkıyor karşımıza. Kitabın başında, Overlook Oteli'nde çıkan yangın sonrası yaşananlardan kısaca bahsediliyor. Hatta sonradan yaşanan bir kaç önemli detay eklenmiş. Sonrasında ise anne Wendy'nin ölümüyle birlikte Dan'in yalnız ve sefil hayatına giriş yapıyoruz. Sefil dedim çünkü babası gibi o da içkiye vuruyor kendini. Güçleri ancak sarhoş olduğunda azalıyor. Korkularından kaçması için bildiği tek yol, alkol.

     Yeni karakterlerin hepsi ayrı ayrı ilgi çekici. Hikayeyi oldukça sürükleyici bir hale getiriyorlar. Kitap bölüm bölüm 'bir ondan, bir bundan' şeklinde ilerliyor. Gerçekten dolu dolu bir serüven. Kitabı bitirmeden içiniz rahat etmiyor. Sürekli bir bölüm daha okuma isteği...

     Benim için kitabın kötü olarak nitelendirilebilecek tek noktası finaliydi. Bir puanı en çok buradan kırdım sanırım. Kitabın tamamı ele alındığında final biraz basit kalıyor bence. Daha böyle heyecanlı, aksiyonlu, sürpriz dolu bir son yakışırdı kitaba diye düşünmekten alamadım kendimi. Ama belki de yazarın tarzı budur. Başka kitaplarını okumadığımdan da doğru düzgün bir karşılaştırma yapamıyorum. Bir de açıkçası Jack Torrance'ın hayaleti çıksa bir yerlerden diye beklemedim değil. Öldü gitti adam ve neredeyse daha adı bile anılmadı kitapta. Onu da ekleseydi yazar acaba olaylar ne derece değişirdi?

Son olarak: Bir kez daha belirtiyorum; bu okuduğum ilk Stephen King romanıydı. Anlatabildiğim kadarıyla kitabın bende bıraktığı izler, düşünceler bunlar. Filmi olmasını da çok isterim. İyi bir yönetmen ve senaristle harika bir çalışma olacağına inanıyorum.  Ayrıca şundan da eminim ki Medyum'u okuyup beğenenler, Doktor Uyku'yu çok daha doyurucu bulacak ve bu eseri King Tepesinin en üst noktalarına yerleştireceklerdir.


KARAKTER FİHRİSTİ

Baş Karakterler

Dan (Daniel Anthony) Torrance / Doktor Uyku: Medyum'dan tanıdığımız küçük Danny.
Abra (Rafaela) Renolds: 'Işıltı' özelliği ile doğan ve giderek güçlenen küçük kız. Güçlerini kıyaslarsak: Dan fenerse, Abra deniz feneri.
Rose O'Hara / Şapkalı Rose: Güzel ama son derece tehlikeli. Cehennem'in Kraliçesi. Işıltı gücüne sahip olan insanların enerjisinden beslenen topluluğun kurucusu.

Yan Karakterler

Dick Hollorann: Eski Overlook Oteli'nin aşçı şefi. 'Işıltı'lılardan. Aynı zamanda Dan'in öğretmenidir.
Billy Freeman: Teenytown'daki trenden sorumlu bakım görevlisi. Az birazcık 'Işıltı'sı vardır.
Casey Kingsley / Koca Casey: Dan'in patronu. AA(Adsız Alkolikler)'in kurucusu.
Dr. Dalton John / DJ: Dan'in AA'dan arkadaşı. Aynı zamanda Reynolds'ların (Abra'nın) aile doktoru.
Lucy ve David: Abra'nın anne ve babası.
Chetta / Concetta Reynolds: Lucy'nin büyükannesi. Şair.
Wendy Torrance: Dan'in annesi. Sigara yüzünden kansere yakalanmış ve bu da ölümüne yol açmıştır.
Jack Torrance: Dan'in alkolik babası. İlk kitapta otelde çıkan yangın sonucu geberip gitmiştir.
Deenie ve oğlu: Dan'in AA'ya katılmasının başlıca nedenlerinden biri. (spoiler olmaması için daha fazla detay vermiyorum)


ONLAR / Gerçek Kardeşlik

Credit : www.iandodds.co.uk
Şapkalı Rose'un önderliğindeki, 'Işıltılı'ları avlayıp buharlarından beslenerek güç toplayan, karavanlarla sürekli göç halinde yaşayan insan dışı varlıklar/topluluk.

Andrea Steiner / (Yılan Isırığı) Andi: Topluluğun son üyesi. Küçükken babası tarafından defalarca tecavüze uğradığından bütün erkekleri düşmanı saymıştır.
Henry Rothman / Karga Daddy: Rose'un erkeği. Avukat. Grubun kalacağı mekanlardan sorumludur.
Diğerleri: Barry Smith / Çinli Barry, Büyükbaba Flick, Muhasebeci Jimmy, Sessiz Sarey, Jeton Charlie, Küçük İkizler Pea ve Pod, Önlük Annie, Dizel Doug, ...


Revington Bakımevi

Dan'in 'Doktor Uyku' lakabıyla hasta bakıcı olarak çalıştığı, hastaların ölüm anında öteki tarafa geçmesine yardımcı olduğu huzurevi. 

Azzie / Azrail: Huzurevindeki hastaların odasına yalnızca ölecekleri vakit giren siyah kedi. Bu özelliği sayesinde Dan'in asistanı olarak anılır.
Fred Carling: Gece vardiyasında çalışan tembel bakıcı.
Eleanor Ovellette: Huzurevinin en yaşlı sakini.
Emil Kemmer:  91 yaşındaki Psikiyatr
Janice Berker: Hemşire

Overlook Oteli ve diğer 'şey'ler

Kazan patlaması dolayısıyla yanıp kül olan Colorado'daki büyük, eski otel. Küçük Danny, annesi Wendy ve Dick Hollorann yangından sağ kurtulmuştu...

Bayan Massey: Banyodaki çürüyen yaşlı kadın.
Horace Dervent: Karısını ve ikiz kızlarını katleden barmen.
Tony: Dan'in ağzında yaşayan/saklanan şey. (Medyum?) Abra'nın deyimiyle: "Dan Dayı'nın oğlu."
Bradley Trevor: 11 yaşında 'Onlar' tarafınca öldürülen 'Işıltılı' beyzbolcu çocuk.
Teenytown: Minyon Şehir.

Kitaptaki göndermelerden aklımda kalanlar:
  • Saksafon Çalan Başkan (Bill Clinton)
  • Kovboy Başkan (Emin değilim ama Bush olabilir. Doğrusu Ronald Reagan'mış.)
  • Fındık Üreticisi Başkan (Jimmy Carter)
  • SoA (Sons of Anarchy) Amerika'lı motorsiklet çetelerini konu alan bir TV dizisi. Abra, Dan Torrance'i SoA'nın baş karakteri Jax Teller (Charlie Hunnam)'a benzetmektedir.
  • Ateşi Yakalamak (Açlık Oyunları serisinin ikinci kitabı): Bir yerde Abra'nın defalarca okuduğu kitap olarak geçmekte.
  • Taht Oyunları (Game of Thrones)'na da bir gönderme vardı ama detayları hatırlayamadım.

BAKMALARA DOYAMADIĞIM O ŞAHANE KAPAĞI VE DİĞER DETAYLARINI İNCELEMEK İSTEYENLER İÇİN...



ÇEKİLİŞ

Şartlar:

  • Tüm bloglardaki Rafflecopter uygulaması aynıdır. Tek bir blogtan giriş yapmanız yeterlidir.
  • Sadece Türkiye için geçerlidir.
  • Çekiliş sonuçlandıktan sonra kargoda kaybolan kitaplar konusunda bloggerlar hiçbir mesuliyet altında bırakılamaz, kitapları yayınevi temin etmektedir.
  • Çekiliş 11 Ekim, Cuma günü son bulacak, kazananlar gün içerisinde açıklanacaktır.
  • Kazanan kişilerin açık adres, telefon numarası ile gönderilen e-mail'e iki gün içinde cevap vermesi gerekiyor. Aksi halde çekiliş yenilenecektir.
BOL ŞANSLAR!

Katkılarından dolayı Altın Kitaplar'a teşekkürler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder